43% van Belgische Senioren gaat nooit Online | Stannah

43% van Belgische Senioren ging nog nooit online

Geschreven door Stannah

We kunnen ons de wereld zonder internet zo goed als niet meer voorstellen. Toch heeft bijna de helft van de Vlaamse ouderen (65 tot 74 jaar) nog nooit gesurft. Jammer, want online gaan biedt veel voordelen voor senioren.

Voor ouderen blijft de drempel om te surfen groot. Hierdoor missen ze de kans op een extra informatiemedium. Welke redenen geven ouderen om toch niet online te zijn?

4 redenen waarom ouderen wegblijven van het internet

  • De grootste reden waarom ouderen niet surfen is omdat ze het simpelweg niet nuttig vinden. Maar liefst 53% van de Vlaamse senioren vindt internet overbodig. Enerzijds logisch, want ze zijn er niet mee opgegroeid. Anderzijds jammer want het net biedt hen zoveel opties. Die bespreken we zo meteen.
  • Onbekend is onbemind. Een cliché, maar daarom niet minder waar. Bijna de helft van de Vlaamse senioren geeft aan dat ze niet weten hoe het internet werkt. 34% is niet in staat om online de informatie te vinden die ze nodig hebben.
  • De oudste groep senioren (75+’ers) vindt zichzelf te oud om te starten met het internet.
  • Ouderen zijn banger om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit dan jongeren. Ze geven aan vaker de voorwaarden van cookies te lezen. En ze accepteren die ook minder vaak.

Bron: handiginternet.be en mediawijs.be

Internetgebruik bij senioren verbetert levenskwaliteit

Hoewel veel ouderen nog nooit hebben gesurft zien we wel een stijgende trend in het surfgedrag van 65+’ers. Bijna de helft van de ouderen heeft een smartphone of een iPad! En met een goede reden! Het internet wordt steeds toegankelijker. Hier lees je hoe ouderen dankzij het internet langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

  • Internet houdt dementie op een afstand

Tablets en smartphones zijn de perfecte instrumenten om aan geheugentraining te doen. De keuze in braintrainingapps is groot: van online borspellen tot raadsels. Bovendien werken tablets en smartphones veel intuitiever dan een computer, waardoor ze makkelijker zijn in gebruik. En er is meer. Mentaal actief blijven kan op verschillende manieren. Denk maar aan kookprogramma’s, nieuws lezen of online banking. De top 4 van apps voor senioren zijn:

  • ‘Luisterbieb’

Laat ouderen genieten van de beste luisterboeken. Via Het Geluidshuis kan je ook Belgische series zoals Den Elfde van den Elfde als luisterspel aankopen.

  • ‘MedAlert’

Herinnert ouderen eraan dat ze hun medicatie moeten nemen.

  • ‘De EHBO app van het Rode Kruis’

Zorgt ervoor dat ouderen altijd weten wat te doen bij een ongeval.

  • ‘WordFeud’

Zorgt ervoor dat ouderen kunnen spelen tegen vrienden én onbekenden. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk woorden te vinden en zo punten te verzamelen. Leuk én goed voor de hersenen.

Op zoek naar nog meer nuttige apps? Ontdek hier de 10 beste apps voor senioren.

  • Facebook als remedie tegen sociale isolatie

Een vriendschapsverzoek van je buurvrouw? Of een like van oma? Dat is vandaag heel normaal. Facebook is het populairste netwerk bij 65+’ers. Vooral bij vrouwelijke gebruikers. Ouderen geven zelfs aan meermaals per dag in te loggen. Toch heeft slechts 17% van de Vlaamse ouderen een Facebookaccount. Sociale media bestrijdt het gevoel van eenzaamheid. Vanop afstand blijf je op de hoogte van wat er met je familie en vrienden gebeurt. Bovendien is het voor senioren ook leuk om terug in contact te komen met oude kennissen.

  • Online hulp te allen tijde beschikbaar

Surfende senioren hebben een breder vangnet. Zo hebben ze toegang tot oneindig veel artikels en raadplegen ze makkelijker vrienden of familie via sociale media. Ze kunnen het weerbericht opzoeken, checken wanneer de bus komt of een warme maaltijd bestellen en laten leveren. Een ding staat vast: internet zorgt voor meer zelfstandigheid.

Bron: Frankwatching

Conclusie

Steeds meer Belgische senioren ontdekken het internet. Ze gebruiken meer mobiele devices, meer sociale netwerksites en meer mobiele chatprogramma’s. Noem het gerust een online opmars.

En dat is goed nieuws. Want meer dan ooit kunnen ouderen het internet gebruiken als informatiebron, voor dienstverlening en als communicatiemiddel. Dit beperkt de risico’s op onder meer sociale isolatie en dementie.

Bovendien zal de zorgomgeving zich meer gaan digitaliseren. Het komt erop neer dat het internet het leven van ouderen gemakkelijker maakt. En dat zij zelfstandiger thuis kunnen blijven wonen.

Hoe aan de slag gaan?

Wil je je ouders of grootouders de basis leren van het internet?

  • Dan is de internetcursus van Seniorennet misschien een goed idee. De inhoud is heel eenvoudig en je leert op eigen tempo.
  • Als internetgebruiker ben jij misschien wel de beste leraar voor je ouders of grootouders. Begin met kleine stapjes. Laat ze bijvoorbeeld een simpele e-mail sturen. Of nog makkelijker: start met doorklikken van de ene pagina naar de andere. Veel succes!