Up de film - een "verheffend" avontuur! | Stannah

Up de film van Pixar blijft leuk voor jong en oud - een verheffend avontuur

Vandaag bekijken we de Oscar winnende animatiefilm van 8 jaar geleden: Up! Dé perfecte film voor kinderen en volwassenen om samen van te genieten

Geschreven door Stannah

“Russel, Carl Fredricksen en Dug”

Up is een verhaal over ouder worden en het besef dat het leven soms rommelig is en niet iets wat we altijd kunnen controleren. Hoe je er ook naar kijkt, door de ogen van een kind of van een ouder persoon, hoofdpersonage Carl en zijn kleine vriend Russel leren je hoe je het beste uit het leven kunt halen.

De film bekijken met uw kinderen of kleinkinderen zal zeker voor een gedenkwaardig moment zorgen! De ervaring zal herinneringen creëren die ze met zich meenemen wanneer ze groter worden, lang nadat ze hun lievelingsspeeltje vergeten zijn.

Waarom? Up gaat veel verder dan wat van een animatiefilm verwacht wordt en groeit uit tot een ontroerend, herkenbaar verhaal voor alle leeftijden. Met een luchtig gevoel voor humor en talloze hilarische momenten, laat de film ons zien dat je nooit te oud bent om wilde avonturen te beleven!

De moeilijkheden die ouderdom met zich meebrengt zijn perfect in balans met adrenaline geladen actie en brede komedie. Dit houdt zowel kinderen als volwassenen geboeid aan dit tijdloze en grappige verhaal over ouder worden en spannende avonturen.

Voor degenen die de film nog niet gezien hebben, zullen we proberen om het einde niet te verklappen! We geven wel alvast een spoilerwaarschuwing met betrekking tot het laatste gedeelte van dit artikel. Laten we eerst kijken naar een aantal feiten uit de film en welke lessen we uit dit “verheffend” avontuur kunnen halen!

Disney’s UP nogmaals bekijken

Inmiddels zijn er alweer 8 jaar verstreken sinds de film Up uitkwam, een film die is uitgegroeid tot een Pixar favoriet en een van de meest geprezen producties van die studio. De enigszins onvoorspelbare held van de film is Carl Fredricksen, een weduwnaar van in de zeventig, die plotseling op avontuur gaat met een kleine vriend.

Toen deze film uitkwam was een animatiefilm over veroudering eigenlijk een grensverleggend idee. Hoeveel andere animatiefilms kent u immers met een ouder persoon in de hoofdrol?

Het is misschien haast niet te geloven, maar Up was de allereerste animatiefilm die het prestigieuze filmfestival in de Franse stad Cannes heeft geopend! Actrice Tilda Swinton was de eerste van de aanwezigen die voor de film in Cannes applaudisseerde. Kort daarna voegden velen zich bij haar voor een luid applaus!

Bovendien was Up de tweede animatiefilm ooit die voor de Oscar voor “Beste Film” genomineerd was. De eerste animatiefilm waar dat bij gebeurde, was in 1991 voor Disney ´s “Belle en het Beest”. Alhoewel “Up” toen niet de Oscar won, won deze wel de Oscar voor “Beste Animatiefilm”.

In een samenleving die jeugd verheerlijkt, is het vrij riskant van Pixar om de mensen een bijna tachtigjarige als hoofdpersonage te geven en dan nog wel voor een doelgroep die grotendeels uit kinderen bestaat. Deze tegenstrijdigheid is eigenlijk het geheim van het succes van de film, omdat het emotionele diepgang aan het verhaal geeft.

Van Kindertijd tot Ouderdom. Welke lessen kunnen wij leren? 

“Enthousiaste Russel en knorrige Carl Fredricksen”

De film Up is niet alleen een verhaal over het doorgeven van levenswijsheid van generatie op generatie. Een van de mooiste dingen uit de film is de invloed die de enthousiaste padvinder Russel op Carl heeft. Men kan zoveel leren van de onschuld en vindingrijkheid van een kind:

  • Handel altijd met liefde en medeleven.
  • We hebben het potentieel om geweldige dingen te doen, ongeacht onze leeftijd.
  • Leef in het moment.
  • Het leven is beter wanneer je voor anderen leeft.

Dit werkt ook als een herinnering dat het soms best uitdagend kan zijn voor de grootouders van de Millenials generatie. Deze generatie zijn “Digital Natives” oftewel, zij zijn de eerste generatie die een leven zonder internet of mobiele apparatuur niet hebben meegemaakt. Som komt interesse in moderne technologieën voort uit de behoefte die ouderen hebben om contact met hun kleinkinderen te onderhouden. Zoals bijvoorbeeld via FaceTime of Skype.

Thuis is waar gelukkige herinneringen groeien

“Pixar’s Up huis”

Het Victoriaanse huis van Carl is een personage op zichzelf. Carls terughoudendheid om zijn oude huis te verlaten staat in schril contrast met de snelle, zeer complexe maatschappij waar hij buiten staat.

Carl heeft thuis een traplift om het risico op vallen te verminderen. Zo kan hij in alle veiligheid thuis blijven wonen

Dit kan ons natuurlijk aan onze eigen ouders en grootouders doen denken. Misschien vonden of vinden zij het ook een overweldigend idee om hun eigen (t)huis te verlaten. Wellicht kunnen ze zich met Carls doorzettingsvermogen en verlangen om zolang mogelijk in zijn eigen huis te blijven identificeren. Zo blijft Carl in contact met vertrouwde plaatsen en dingen.

Dit gebeurt om een zeer begrijpelijke reden; ze kunnen simpelweg tientallen jaren van opgebouwde herinneringen niet loslaten. Het is dan ook zeer belangrijk dat oudere personen zo lang mogelijk zelfstandig en mobiel in hun eigen woning kunnen blijven.

Bovendien is hun huis de plek waar ze hun gezin hebben grootgebracht. Een plek vol gelukkige herinneringen. Het is de plek waar men thuis hoort. We mogen de emotionele impact ervan niet onderschatten. De meeste ouderen zullen zeker moeite hebben om persoonlijke bezittingen los te laten. De meesten zijn bang dat ze ook de herinneringen zullen verliezen als ze de bezittingen niet als geheugensteuntje hebben. En wie kan ze het kwalijk nemen? Het vasthouden aan herinneringen is een fundamenteel menselijk instinct. Het is alsof je een klein stukje van je leven vasthoudt.

Een paar interessante feitjes over UP

Op wie is het personage Carl Fredricksen gebaseerd?

In dit mooi geschreven en prachtig bewerkt verhaal, zien we dat niet alle helden altijd jong, mooi en vrolijk hoeven te zijn. Doet dit nuchtere, een beetje chagrijnig gezicht u aan iemand denken? Sommigen vinden overeenkomsten tussen de gezichten van acteur Spencer Tray en Carl.

De overeenkomsten tussen Carl Fredricksen en Spencer Tray

De humeurige houding zal echter ongetwijfeld velen aan acteur Walter Matthau doen denken, u weet wel, van de Amerikaanse film: “ Dennis de (B)engel “.

De overeenkomsten tussen Carl Fredricksen en Walter Matthau

Wie is de stem van Carl Fredricksen?

De stem van Carl Fredricksen: Ed Asner.”

Up is een van de mooiste animatiefilms aller tijden, niet alleen vanwege de prachtige en droomachtige beelden, maar ook vanwege de getalenteerde cast en hun vermogen om sterke emoties bij het publiek op te roepen. Met name de uitstekende prestaties van Ed Asner als Carl Fredricksen werden zeer hoog aangeschreven.

Dit filmpje laat u de personages en hun “echte” zelf zien:

Het draait allemaal om anderen “up-beuren” en de zin van het leven vinden

Ouderen van tegenwoordig leven niet alleen langer, ze zijn ook gezonder en actiever dan ooit tevoren. Dit betekent dat leeftijd slechts een cijfer is, en met pensioen gaan een nieuw hoofdstuk in ons leven, waarbij we nog alle tijd hebben om onze beslissingen opnieuw te definiëren.

De pensioenleeftijd wordt door velen gezien als de “gouden jaren” van onze volwassenheid. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien we dan eindelijk genoeg vrije tijd hebben om juist die dingen te doen die we echt belangrijk vinden. Bent u zelf met pensioen of bijna, dan willen we u op het hart drukken om niet langer te wachten om uw passie achterna te gaan! Zoek ze en volg uw hart!

Dit is dé tijd om een nieuwe hobby te proberen of om een nieuwe vaardigheid te leren. Neem het risico en probeer iets dat u nog nooit eerder heeft gedaan. Aangezien u nu toch de tijd heeft, waarom niet datgene achternagaan waar u echt van houdt en dit te delen met de mensen die u liefheeft? Dit is precies waar UP overgaat.

Een zeer diepe menselijke emotie beweegt ons, Up doet ons aan het gedicht van Dylan Thomas denken: “Ga niet zachtaardig die goede nacht in”.

Uiteindelijk komt het erop neer dat er nog heel veel leven geleefd dient te worden, en dat we dit dapper moeten omarmen!

Spoilers waarschuwing: wat gebeurt er nog meer met UP?

Hier kijken we naar een aantal belangrijke plots en personages die in de film voorkomen. De film heeft voornamelijk liefdevolle personages, maar uiteraard zijn er ook een paar “schurken” die ze onderweg op hun avontuur tegenkomen.

Het liefdesverhaal tussen Carl en Ellie

De film begint met een montage van de relatie tussen Carl en zijn vrouw Ellie. We zien hier het hele verhaal, vanaf de kindertijd tot op oudere leeftijd. Het is een prachtig vertederend liefdesverhaal dat aan de hand van zachte lieve muziek en vrijwel zonder dialoog aan ons wordt voorgesteld. Het verhaal neemt echter een verdrietige wending wanneer duidelijk wordt dat Carl en Ellie geen kinderen kunnen krijgen. Ook krijgt de kijker te zien dat na een jarenlange planning om hun droom te verwezenlijken (een reis naar een Venezolaanse waterval, bekend als Paradise Valley) Ellie overlijdt voordat ze de reis met zijn tweeën kunnen maken.

Carl en Ellie, voordat ze komt te overlijden.

Carl en Russell, zoals bompa en kleinzoon

Na de dood van Ellie besluit Carl zijn belofte aan haar na te komen door zelf de reis naar Paradise Valley te maken. Het wordt echter ingewikkeld wanneer padvinder Russell onverwachts in het leven van Carl verschijnt. In het begin vindt Carl Russel maar niets, maar wanneer zijn personage evolueert, wordt hij een soort surrogaat bompa voor Russel.

Carl en Russell, zoals opa en kleinzoon.

Charles Muntz, de schurk

Charles Muntz, de schurk van het verhaal

De “slechterik” van het verhaal –  Charles Muntz – is een man waar Carl en Ellie toen ze nog kinderen waren echt naar opkeken. Een avonturier die de hele wereld heeft afgereisd. Later ontdekt Carl echter dat de held uit zijn kindertijd een zeer donkere kant heeft en hem precies de juiste tegenstand biedt om Carls missie tot een uitdaging te maken. Met de verschijning van de antagonist evolueert de film naar een klassieke strijd, waar leven en dood op het spel staan.

Dug, de Hond

Dug, de Hond

Dug de hond is zonder twijfel het grappigste personage van de hele film. Hij speelt een sleutelrol doordat hij onze helden door de Venezolaanse jungle weet te leiden. Dugs loyaliteit en onvoorwaardelijke liefde voor Carl laat zien hoe een hond een goed gezelschap kan zijn.

Het druivensap speldje

Het druivensap speldje dat Ellie toen ze nog klein waren aan Carl had gegeven, is een belangrijke talisman door de hele film heen. Het heeft een symbolische waarde met betrekking tot hun relatie sinds hun jeugd. Het speldje krijgt een nieuwe betekenis wanneer Carl het aan Russel geeft, dit keer als een speldje voor zijn uitstekende verdiensten.

Up is werkelijk een inspirerende film. Het is het aan te raden om deze een keer samen met de mensen die u liefheeft te bekijken. Geniet van dit wonderlijke avontuur en vergeet niet; hoe oud u ook bent, wanneer u iets van uzelf aan een ander geeft dan doet het leven u vanzelf opstijgen!