Uw traplift schoonmaken: alles wat u moet weten | Stannah

Aanwijzingen voor het schoonmaken van uw traplift

Geschreven door Stannah

Ontdek hoe u uw traplift het hele jaar door schoon kunt houden en andere professionele onderhoudstips

De trap op en af lopen kan veel inspanning vereisen en in sommige gevallen leiden tot vallen en ernstig letsel. Senioren en mensen met mobiliteitsproblemen hebben nu een veilige manier om dit obstakel te overwinnen: een traplift.

Er zijn tal van trapliftmodellen op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen voor rechte en modellen voor gebogen trappen.

De traplift wordt meestal geïnstalleerd op maat van uw trap, zodat hij perfect past en u uw onafhankelijkheid terugkrijgt en in uw eigen huis kunt blijven wonen.

Zo maakt u een traplift schoon in vijf stappen

Als u wilt genieten van de vrijheid en onafhankelijkheid die een traplift u kan bieden, is het belangrijk dat u uw traplift regelmatig een onderhoudsbeurt geeft, net zoals elk ander apparaat in uw huis. We raden u aan dat u uw traplift regelmatig schoonmaakt, ten minste één keer per week.

Zo houdt u uw traplift schoon en merkt u het tijdig op als er iets niet goed werkt.

We raden u bovendien aan een jaarlijkse routinecontrole te laten uitvoeren door een gekwalificeerd technicus om een goed onderhoud van uw traplift te garanderen. Hier vindt u aanwijzingen met vijf stappen om uw traplift schoon te maken.

Stap 1

Raadpleeg de handleiding. Het is belangrijk dat u de handleiding leest die bij uw traplift wordt meegeleverd en kijkt of de fabrikant specifieke aanwijzingen geeft voor het schoonmaken en onderhouden van uw traplift.

Doorloop alle tips over wat u best wel en niet doet wanneer u uw traplift gebruikt. Zo zorgt u ervoor dat deze nog jarenlang goed blijft werken. U vindt er ook meer informatie over de verschillende onderdelen van uw traplift, wat handig kan zijn bij de schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden.

Stap 2

Vóór u uw traplift schoonmaakt, moet u controleren of deze is uitgeschakeld. Dit is een voorzorgsmaatregel zodat u het systeem niet kortsluit en de traplift niet volledig beschadigt.

Een andere belangrijke tip is om uw traplift schoon te maken wanneer deze onderaan de trap staat en niet bovenaan. Als u probeert de lift bovenaan de trap schoon te maken, bestaat het gevaar dat u kunt struikelen en vallen, wat ernstig letsel tot gevolg kan hebben.

Stap 3

Daarna kunt u beginnen met het schoonmaken van de traplift. Neem uw schoonmaakmiddelen, een zachte doek en doe wat water in een emmer of ander soort bak.

Wring de doek goed uit als u deze onderdompelt in het water, zodat deze slechts een beetje vochtig is. Als de doek te nat is, kan het water dat langs de stoel druppelt het elektrisch circuit beschadigen en een nadelig effect hebben op de werking van de traplift.

U kunt ook een antistatische schuimreiniger gebruiken. Gebruik voor moeilijk te bereiken onderdelen een plumeau om stof te verwijderen.

Stap 4

Begin met het schoonmaken van de rail, aangezien dit een van de plekken is waar het meeste stof kan ophopen.

Bij continu gebruik kunnen er andere vuildeeltjes op de rails komen, zoals haren van huisdieren of vezels van onze kleding. Wanneer deze deeltjes zich gedurende lange tijd op de rail ophopen, kunnen ze de werking van uw traplift nadelig beïnvloeden.

Gebruik een vochtige doek en veeg de hele rail schoon. Herhaal dit twee tot drie keer voor een schoner resultaat.

Maak de stoel, veiligheidsgordels, bedieningselementen en voetsteunen schoon met dezelfde vochtige doek, niet-schurend schoonmaakmiddel of een schuimreiniger met antistatische werking. Maak ook de ruimte rondom de traplift schoon.

Stap 5

Nadat u alle onderdelen van de traplift grondig heeft schoongemaakt, laat u de stoel aan de lucht drogen of neemt u deze, indien gewenst, af met een droge doek om eventueel achtergebleven vocht te verwijderen.

Het kan zijn dat u bepaalde onderdelen van uw traplift elke twee of drie maanden moet smeren zodat deze goed blijft werken.

Gebruik hiervoor een zeer kleine hoeveelheid smeermiddel om te voorkomen dat de stoel over de rails gaat schuiven. Bij de eerste installatie van uw traplift vertellen onze technische specialisten u hier alles over. Maar als u het niet meer weet, kunt u contact met ons opnemen en helpen wij u graag verder.

Andere tips voor het schoonmaken van trapliften

We weten allemaal dat goed onderhouden apparaten meestal langer meegaan, dus hier volgen nog enkele tips voor het schoonmaken van uw traplift. Zo houdt u uw traplift jarenlang in goede staat.

Geschikte schoonmaakproducten voor een traplift

We raden u aan alleen niet-schurende schoonmaakmiddelen of antistatische schuimreinigers te gebruiken op uw traplift.

U kunt deze producten gebruiken om de rail, de stoel, de voetensteun en de bedieningselementen schoon te maken. Op de rail kunt u ook een ontvettingsproduct gebruiken dat geen resten achterlaat.

Alledaagse huishoudelijke schoonmaakoplossingen en bleekmiddel zijn mogelijk te agressief voor uw traplift. Omdat deze middelen mogelijk een bijtende werking hebben, kunnen ze uw traplift beschadigen en de garantie ervan in gevaar brengen.

Onderhoud van de accu en motor

Ook als u de traplift niet vaak gebruikt, is het belangrijk deze af en toe te starten. Zo kunt u ervoor helpen zorgen dat de motor en accu’s goed blijven werken.

We raden u ten zeerste af de motor of accu’s helemaal zelf te reinigen. Neem één keer per jaar contact op met een specialist om de staat van de motor en accu’s van uw traplift te controleren. Als deze onderdelen moeten worden schoongemaakt, zullen zij daarvoor zorgen.

We raden u ook aan routinecontroles uit te voeren. Zo merkt u tijdig eventuele problemen op die de normale werking van uw traplift in gevaar kunnen brengen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Wij zijn experts op het gebied van trapliften en bieden onderhoudsdiensten aan om uw traplift in goede staat te houden. Ondervindt u problemen met uw traplift, vraag ons dan om professioneel advies en onderhoud.

Heeft u algemene vragen over de werking van uw traplift? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Verwante artikelen

Referenties

Verwante artikelen