080026082

Bel gratis

Gids voor het kopen van een badlift die bij u past

Waar moet u op letten wanneer u een badlift koopt? Wat zijn de voordelen en hoeveel kost een badlift? Bekijk hier alle informatie die u nodig heeft.

Geschreven door Stannah at 07-04-2020

Badlift voor gehandicapten en ouderen

Is het u weleens overkomen? Geschrokken omdat u bijna uw evenwicht verloor bij het in- of uitstappen van uw bad? Heeft u zich weleens afgevraagd of u nog wel het bad uit kon geraken? Of is de moeite die het u kost om überhaupt het bad in te kunnen te groot geworden? Dit zijn allemaal redenen waarom we uiteindelijk zelfstandig een bad nemen beginnen te vermijden, met als gevolg dat we onze persoonlijke hygiëne verwaarlozen en bijgevolg onze levenskwaliteit achteruitgaat.

Zelfstandig een bad nemen is voor velen van groot belang, een warm bad is immers ontspannend en goed voor lichaam en geest. Wanneer we niet langer in staat zijn om op een veilige manier zelf te baden heeft dat een grote impact op onze persoonlijke vrijheid.
Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen zoals een badlift, die ons daar mee kunnen helpen.

Wij bekijken de meest voorkomende soorten en de voor- en nadelen.

Wat is een badlift?

 Een badlift is een mobiliteitshulpmiddel dat ouderen of mensen met een handicap helpt op een veilige en comfortabele manier het bad in en uit te stappen. Er bestaan diverse soorten badliften met verschillende prijzen en gebruikswijzen.

Hoe werkt een badlift?

De verschillende soorten badliften werken allemaal op een andere manier, maar het doel en het uiteindelijke resultaat is bij alle soorten badliften hetzelfde. De lift werkt door een brug te maken tussen het hoogteverschil van de badkuip en de gebruiker, waardoor de gebruiker op een rustige en comfortabele zittende manier met een neerwaartse beweging in het bad wordt gebracht. Wanneer de gebruiker klaar is tilt de lift de persoon weer op gelijke hoogte met de rand van de badkuip zodat hij of zij gemakkelijk en veilig kan uitstappen.

Welke soorten badliften bestaan er?

De meest voorkomende soorten badliften voor ouderen of voor mensen met een handicap of gewoonweg voor mensen die minder mobiel zijn, bekijken we hieronder:

Hoe werkt een zitband badlift

 Bij dit type badlift blijft de badkuip volledig gevrijwaard hetgeen fijn is wanneer er andere mensen zijn die van het bad gebruik willen maken. De badlift bestaat uit een zitband die vanuit een compact kastje die aan de muur van de badkuip wordt bevestigd over de badkuip wordt getrokken. Het uiteinde van de zitband komt tot aan de grond en wordt aan een bevestigingsstrip vastgemaakt waardoor er een zitplek over de badkuip gecreëerd wordt.

De gebruiker neemt vervolgens plaats op de zitband. Via de bedieningsknoppen kan de gebruiker de zitband langzaam laten uitrollen waardoor de zitband naar beneden gaat en zodoende de gebruiker in bad laat zitten. Wanneer klaar, wordt de band weer via de bedieningsknoppen opgerold waardoor de gebruiker weer langzaam omhoog zal gaan. Wanneer de zitband weer ter hoogte van de badkuiprand is gebracht kan de gebruiker uit het bad stappen.

De voor- en nadelen van een zitband badlift

 Een voordeel van de zitband badlift is dat deze de badkuip leeg laat zodat andere gebruikers van het bad geen hinder hoeven te ondervinden.  Maar dit geldt voor bijna alle soorten badliften. Hét grote voordeel echter van de zitband badlift is dat deze géén plaats inneemt! Het betreft enkel een zitband. Deze kan weer opgerold worden. Dus, de diepte van het bad blijft behouden en de gebruiker kan lekker van het hele bad gebruik blijven maken.

Het grootste nadeel van de zitband badlift is dat deze geen ondersteuning biedt; de zitband heeft immers geen rug- of armsteunen. Dat betekent geen extra ondersteuning voor de gebruiker wanneer deze in bad zit of wanneer de lift in werking is. De persoon in kwestie moet dus wel zelfstanding stabiel rechtop kunnen zitten en geen ondersteuning nodig hebben. Een ander nadeel is dat de badlift niet mobiel is. Men kan deze dus niet handig meenemen wanneer de eigenaar een weekendje weg gaat of op vakantie gaat. Dat is wel het geval bij veel andere soorten badliften. De prijs van de zitband badlift is vaak ook hoger dan van andere soorten badliften.

Stannah badlift voor gehandicapten en ouderen

Hoe werkt een elektrische badlift

 Een elektrische badlift heeft meestal een robuuste en comfortabele stoelvorm die de gebruiker op een veilige en ondersteunende manier in het bad laat dalen. Uiteraard is dit soort badlift compleet waterdicht. De stoel van de lift wordt aan de hand van een compact hefmechanisme – dat zich onder de stoel bevindt – rustig naar boven en beneden getild. Staat de stoel bovenaan, dan kan de gebruiker gemakkelijk plaatsnemen. De stoel beschikt aan beide zijden over ondersteunende “vleugels” die de gebruiker helpen om op een stabiele manier plaats te nemen.

Eenmaal op de badbodem aangekomen blijft de gebruiker in de zachte en comfortabele stoel zitten. De rugleuning buigt tot 40º graden naar achteren zodat de persoon in een liggende positie van het bad kan genieten. Een elektrische badlift werkt op een waterdichte badlift accu. Ook de afstandsbediening waarmee de gebruiker omhoog en omlaag kan gaan is compleet waterdicht en drijft op het badwater. Een elektrische badlift blijft aan de hand van krachtige zuignappen stevig op zijn plaats in het bad zitten. De badlift is dus ook weer eenvoudig ter verwijderen wanneer gewenst.

De voor-en nadelen van een elektrische badlift

 Een elektrische badlift heeft vele voordelen, het enige wat als nadeel kan gezien worden is dat de gebruiker “samen” met de stoel in bad zit. Anderzijds zorgt dit “nadeel” ervoor dat deze badlift de nodige ondersteuning geeft wanneer we in bad liggen. Omdat de elektrische badlift niet permanent vast in het bad staat, kan deze gemakkelijk er eenvoudig uit worden genomen. De lift kan ingeklapt worden waardoor deze zeer compact is en zelfs mee kan worden genomen op vakantie.

Een elektrische badlift biedt een goede ondersteuning zowel tijdens het omhoog gaan als wanneer de gebruiker omlaag gaat, maar ook tijdens het wassen waardoor de gebruiker gemakkelijk zelfstandig gebruik kan maken van de badlift. Bovendien maakt de afstandsbediening het mogelijk om de lift op elke gewenste hoogte te laten stoppen. Vaak wordt een elektrische badlift geleverd met een transferschijf om het in- en uitstappen van de gebruiker te vergemakkelijken en deze handeling gemakkelijker en veiliger kan worden uitgevoerd.

Wenst u meer te weten te komen over Stannah’s elektrische badlift? Vraag dan via deze link een gratis en vrijblijvende brochure aan, en bekijk de video hieronder:

Hoe werkt een opblaasbare badlift

 De benaming van dit type badlift spreekt eigenlijk al voor zich: het betreft een badlift die via een opblaasbaar systeem de gebruiker in het bad laat zakken en weer eruit laat stappen. Dit soort badlift is te vergelijken met een opblaasstoel die tot aan de rand van een badkuip komt. De opblaasbare badlift is voorzien van een motor die maakt dat de stoel wordt opgepompt en weer leegloopt.

Wanneer de gebruiker in bad wil, laat deze de stoel leeglopen. Dit kan compleet gedaan worden zodat de persoon in kwestie onderin het bad zit, of halverwege. Wanneer het tijd is om uit bad te gaan, pompt de gebruiker via de handbediening de badlift weer op totdat deze op een geschikte hoogte bevindt om uit het bad te stappen. Sommige opblaasbare badliften komen met een opblaasbare rugleuning, andere lijken dan weer meer een soort van ronde krukken.

De voor-en nadelen van een opblaasbare badlift

Een voordeel van de opblaasbare badlift is dat deze gemakkelijk uit het bad te verwijderen is, en dus ook mee kan worden genomen buitenshuis of op vakantie. Bovendien is de lift eenvoudig in gebruik.

Het nadeel van een opblaasbare badlift ligt in de ondersteuning. Net als bij een zitband badlift heeft ook deze badlift geen rugleuning waardoor de gebruiker amper ondersteuning of houvast heeft. Een van de belangrijkste redenen waarom iemand een badlift gebruikt is juist omdat de persoon in kwestie minder mobiel is of verminder evenwicht heeft. Dit in combinatie met water dat voor slipgevaar kan zorgen, maakt een stabiele en slipvrije badlift van essentieel belang voor comfort en veiligheid.

Voor wie is een badlift?

 Een badlift is voor iedereen die behoefte heeft aan extra ondersteuning en veiligheid bij het baden. Meestal voor oudere mensen of voor mensen met een beperking die wel van een bad genieten maar deze niet zelfstandig willen of kunnen gebruiken. Wanneer de mobiliteit en het evenwicht verminderd zijn, is men bang om te vallen of om niet meer zelf uit bad te kunnen stappen. Daardoor vermijdt men op den duur het nemen van een verkwikkend bad.

Veiligheid eigenschappen

 Belangrijke veiligheidseigenschappen van een kwalitatieve badlift zijn de volgende:

Benieuwd naar alle veiligheidseigenschappen van de Stannah Aquatec Orca elektrische badlift? Vraag een gratis en compleet vrijblijvende brochure aan.

Voordelen van een badlift

 Naast elk voordeel dat specifiek verbonden is aan het soort badlift, zijn de volgende voordelen algemeen:

Prijzen van een badlift

De prijs van een badlift verschilt per soort badlift. Stannah biedt de Aquatec Orca Badlift aan. Dit is een elektrische badlift. De prijs van een Stannah Aquatec Orca Badlift bedraagt: € 799 inclusief 6% BTW.

Via deze link kunt u een gratis en vrijblijvende brochure aanvragen.

De prijs van een opblaasbare badlift ligt meestal rond de € 1.100, en de zitband badlift – vrijwel het duurste soort badlift – kost zo’n € 1.500 à € 1.700.

Bekijk hieronder de video voor meer informatie over de Aquatec Orca elektrische Badlift:

Heeft u vragen over de Stannah Aquatec Orca Badlift? Wij helpen u graag verder: neem vandaag nog contact met ons op of vraag een gratis brochure voor meer informatie!