Een traplift in een huurhuis plaatsen, mag dat?

Een traplift in een huurhuis plaatsen, mag dat?

Is er toestemming van de verhuurder nodig om een traplift in een huurhuis te plaatsen? Bekijk de opties.

Geschreven door Stannah

traplift in een huurhuis

Mag je een traplift in een huurhuis plaatsen?

Dat mag, maar alleen met schriftelijke toestemming van de verhuurder. Zowel als u de woonst alleen huurt of als er een gezamenlijke trap is die u met de buren deelt dan heeft u ook de toestemming nodig van de verhuurder en van de mede-eigenaars.

In sommige gevallen krijgt u ook toestemming wanneer u een vergoeding ontvangt met betrekking tot verminderde mobiliteit of een aanpassingspremie voor welomschreven woningaanpassingen voor senioren.

Wanneer mag de verhuurder de plaatsing van een traplift weigeren?

De verhuurder mag in het volgende geval een verzoek tot het plaatsen van een traplift in een huurwoning weigeren, wanneer :

  • Het een gezamenlijke trap betreft en de trap niet breed genoeg is en daarom na plaatsen van de traplift de trap niet voldoet aan brandveiligheidseisen.
  • U geen subsidies ontvangt omdat u geen handicap heeft met betrekking tot verminderde mobiliteit of u bent niet ouder dan 65 jaar.

In bovenstaande geval krijgt u dus geen toestemming om een traplift in uw huurwoning te plaatsen. U kunt dit alsnog doen, ook zonder toestemming van de verhuurder, maar dat is niet aan te raden.

Als u zonder toestemming een traplift in een huurwoning plaatst, moet u wanneer u de woning verlaat, deze in dezelfde staat achter laten als vóórdat u de traplift plaatste. Er zijn geen grote bouwkundige werkzaamheden nodig om een traplift te installeren, dit komt mede omdat deze op de trap wordt bevestigd en niet aan de muur (dit is overigens wel mogelijk). Slechts enkele kleine boorgaatjes op de treden zijn nodig voor de installatie van een traplift. Maar houdt u er wel rekening mee dat zonder toestemming u altijd de woning naar de originele staat dient terug te brengen.

Goed om te weten!

U heeft dus altijd toestemming van de verhuurder nodig voordat u een traplift in uw gehuurde woonst laat plaatsen. Maar bekijkt u ook hoelang uw huurcontract nog loopt. De plaatsing van een traplift geeft u de mogelijkheid om lang in uw (eigen) woning te kunnen blijven wonen, vergeet daarom niet om eerst uw huurcontract even na te kijken voor het geval dat deze bijna afloopt.

Mag ik een traplift in een huurwoning plaatsen?

Woningaanpassingen in een huurhuis, hoe zit dat?

Een traplift is een woningaanpassing, en ondanks dat er geen uitvoerige bouwwerkzaamheden voor nodig zijn en dat de installatie van een traplift binnen een halve dag is geregeld, is het niet hetzelfde als de muur een felle nieuwe kleur geven. We hebben hierboven gezien wanneer je een traplift in een huurwoning mag plaatsen en wanneer dat niet mag. Hoe zit dat met andere woningaanpassingen?

Woningaanpassingen waar geen akkoord van de verhuurder voor nodig is

Iedereen die een huis huurt heeft het recht om deze naar believen aan te passen, het gaat ten slotte om uw woning, in ieder geval voor de tijd dat u die huurt. Het moet dan wel gaan om aanpassingen die niet ingrijpend zijn, en die gemakkelijk zonder hoge kosten zijn terug te draaien. Denk bijvoorbeeld aan beugels aanbrengen in de badkamer en het toilet.

Woningaanpassingen waar wel een akkoord van de verhuurder voor nodig is

Eigenlijk heeft u voor alle woningaanpassingen die ingrijpender zijn en moeilijker om terug te draaien toestemming nodig van de verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan een traplift of een verhoogd toilet.  Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld als een addendum van het huurcontract.

Ga het gesprek aan, een traplift geeft immers de mogelijkheid om thuis te blijven wonen

Trapliften in huurwoningen is dus wel degelijk mogelijk. Zoals we hebben gezien zijn er wel een aantal mitsen en maren. Maar de verhuurder is vaak bereid om een gesprek aan te gaan en de beste oplossing te vinden. Ook voor de gemeente is het vaak van belang dat men langer zelfstandig wonen kan in eigen huis. Contact met de eigenaar, verhuurder of woningbouwvereniging is dus vaak de eerste stap naar een traplift en dus langer thuis wonen.

Een Stannah traplift wordt op maat gemaakt voor uw trap

Wanneer de trap een probleem is geworden is een traplift vaak de goedkoopste en veiligste optie om langer thuis te kunnen wonen. Veilig zelfstandig wonen wordt steeds belangrijker en noodzakelijker. Of u nu in een huurwoning of in een koophuis woont, het is uw thuis. Als u in uw woning wilt blijven, maar door de trap dit niet zelfstandig kunt doen, mag geen reden zijn om te moeten verhuizen. Stannah kan u helpen!

Wij bieden trapliften voor een rechte trap, voor trappen met bochten én voor buitentrappen. Een Stannah traplift is altijd een traplift op maat en wordt naar uw wensen gemaakt. Bekijk alle Stannah trapliften, en vraag een gratis brochure of een vrijblijvende offerte voor meer informatie. Wij denken graag met u mee.

Verwante artikelen:

Verwante artikelen