Subsidies voor trapliften, plateauliften en huisliften

Geschreven door Stannah at 22-05-2019

Alles wat u moet weten over het aanvragen van een lift via een subsidie

Weet u of u recht heeft op een subsidie voor een traplift, platformlift of huislift? Misschien wel. Dit proces is vaak tijdsintensief en vrij stressvol. Daarom hebben wij alle relevante informatie voor u verzameld, zodat u deze op uw gemak kunt bekijken. Heeft u vragen? Onze ervaren raadgevers helpen u graag, zij weten er immers het fijne van.

Let op! Voor de meeste subsidies geldt dat u een dossiernummer dient aan te vragen vóór uw 65ste verjaardag. Zodra u dat dossiernummer heeft, kunt u ook een subsidie aanvragen ná uw 65ste.

Inhoudsopgave:
Lift subsidies in Vlaanderen
Lift subsidies in Wallonië
Lift subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Lift subsidies in de provincie Vlaams-Brabant
Lift subsidies in de provincie Waals-Brabant
Lift subsidies in de provincie Luxemburg

Lift subsidies in Vlaanderen

Aanpassingspremies voor woningen via de VAPH

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is waar personen met een handicap in Vlaanderen een beroep kunnen doen op een subsidie. Zij geven zowel subsidies voor woningaanpassingen als voor hulpmiddelen, daar kunnen trapliften, platformliften en huisliften ook onder vallen.

Subsidies in Vlaanderen punt per punt:

Voor zowel een traplift, platformlift als een huislift gelden de volgende punten:

Uitgebreide informatie over voor wie dit hulpmiddel bestemd is en welke attesten en verslagen u bij uw aanvraag dient toe te voegen klikt u hier.

Aanpassingspremies voor woningen via Wonen in Vlaanderen  

Wie ouder dan 65 jaar is kan een traplift vergoeding aanvragen via de Vlaamse aanpassingspremie. Deze premie bedraagt 50% van de kostprijs van uw traplift met een maximum van €1.250.

U moet rekening houden met enkele voorwaarden, wij hebben de belangrijkste hieronder voor u op een rijtje gezet, u kunt via deze link alle informatie gedetailleerd bestuderen.

Premies in Vlaanderen op gemeentelijk niveau

Wilt u meer weten over premies in Vlaanderen op gemeentelijk niveau? Via deze premiezoeker kunt u de mogelijkheden die er in uw gemeente bestaan bekijken.

Lift subsidies in Wallonië

Subsidie via de L’AVIQ

Voor hulp met de kosten van uw traplift of platformlift in Wallonië kunt u de L’Agence pour une Vie de Qualité (AViQ) contacteren en een aanvraag bij hun indienen.

Waar moet u rekening mee houden bij de aanvraag van een premie via de AVIQ?

Wilt u precies weten, wat er allemaal vergoed kan worden, wie aanspraak op hulp van het AVIQ kan maken en welke stappen u moet ondernemen? Bekijk dan deze link.

Lift subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De stad Brussel kent een premie toe voor aanpassing aan woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via de Phare (Personne Handicapée Autonomie Recherchéé). Iedereen die is toegelaten tot de PHARE kan bijvoorbeeld hulp vragen met de kosten van het plaatsen van een traplift.

Het bedrag van de premie bedraagt 50% van de totale kosten inclusief btw, met een maximum van €1000 en met een minimumbedrag van €200.

De premie is bestemd voor personen met een permanente handicap wier netto belastbaar inkomen niet €30.989,77 voor een alleenstaande overschrijdt, of voor een koppel met één inkomen                € 33.882,16 en met twee of meer inkomens € 38.014,17. Deze bedragen worden verhoogd met €2.479,18 per kind ten laste.

U kunt alles gedetailleerd via deze link bekijken of via deze link.

Traplift subsidies in de provincies Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en de provincie Luxemburg

Lift subsidies in de provincie Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant verstrekt premies voor het aanpassen van de woning voor zowel ouderen als voor mensen met een handicap. Ook voor deze aanpassingspremie gelden er voorwaarden waar de aanvraag moet aan voldoen. Wij hebben enkele voor u hieronder op een rijtje gezet:

U heeft maximaal 1 jaar nadat u de werken heeft uitgevoerd om de facturen in te dienen. De provincie betaalt 50% of 75% van de kostprijs met een maximum van €2500 afhankelijk van uw inkomsten en situatie.

Via deze folder kunt u alle voorwaarden rustig en op een overzichtelijke manier bekijken.

Lift subsidies in de provincie Waals-Brabant

De provincie Waals-Brabant kent een premie toe die gelijk is aan 50% van de kosten voor het plaatsen van een traplift met een maximum van 3.000 EUR. Indien werkzaamheden van een andere aard worden overwogen, kunnen verschillende prijzen worden toegekend, met een maximum van 5.000 euro. Indien het een handicap betreft die zich na uw 65ste jaar heeft voorgedaan en/of indien de AVIQ niet kan bijdragen, wordt het bedrag van de provinciale premie vastgesteld op 70% van de kosten exclusief de subsidie voor het werk of de uitrusting (inclusief btw), met een maximum van 6.000 euro.

Enkele voorwaarden van de premie:

U kunt via deze link alles gedetailleerd lezen.

Lift subsidies in de provincie Luxemburg

Ook de provincie Luxemburg geeft een premie uit aan personen van 65 jaar en ouder. Het bedrag is vastgesteld op 50% van de kosten van de aanpassingen (inclusief btw), met een maximum van €1.500.

Ook voor de premie in de provincie Luxemburg gelden enkele voorwaarden:

U kunt via deze link alle informatie rustig bekijken, via deze link ziet u de alle voorwaarden van de premie.

Heeft u nog vragen over een traplift premie in België?

Er zijn verschillende opties waar u naar kunt kijken, afhankelijk van uw situatie en van waar u woonachtig bent. Gelukkig valt het allemaal wel mee, toch kan dit proces vaak tijdsintensief en stressvol lijken. Daarom kunt u ons gerust met uw vragen contacteren wij helpen u graag verder.

Vraag een gratis trapmeting aan