080026082

Bel gratis

Traplift subsidies en subsidies voor platformliften en huisliften

Alles wat u moet weten over het aanvragen van een traplift subsidie

Geschreven door Stannah at 22-05-2019

Dit artikel is op 25-06-2020 geactualiseerd

Weet u of u recht heeft op een traplift subsidie of voor een ander hulpmiddel zoals een platformlift of huislift? Misschien wel. Dit proces is vaak tijdsintensief en vrij stressvol. Daarom hebben wij alle relevante informatie voor u verzameld, zodat u deze op uw gemak kunt bekijken. Heeft u vragen over de aankoop van een traplift of over de prijs van een traplift? Onze ervaren raadgevers helpen u graag, zij weten er immers het fijne van.

Let op! Voor de meeste subsidies geldt dat u een dossiernummer dient aan te vragen vóórdat u 65 jaar bent. Zodra u dat dossiernummer heeft, kunt u ook een subsidie aanvragen ná uw 65ste.

Inhoudsopgave:
Lift subsidies in Vlaanderen
Lift subsidies in Wallonië
Lift subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Lift subsidies in de provincie Vlaams-Brabant
Lift subsidies in de provincie Waals-Brabant
Lift subsidies in de provincie Luxemburg

Bij de aankoop van een traplift heeft men vaak vragen, wat is de prijs van een traplift? Kan ik een traplift huren, of is een traplift kopen beter? Is het ook mogelijk om een tweedehands traplift te krijgen? Waar vaak de meeste verwarring over ontstaat is informatie over een traplift subsidie. Daarom hebben wij dit artikel geschreven om de informatie wat te verhelderen.

Lift subsidies in Vlaanderen

Aanpassingspremies voor woningen via de VAPH

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is waar personen met een handicap in Vlaanderen een beroep kunnen doen op een traplift subsidie of voor een ander hulpmiddel. De Vlaamse overheid geeft zowel subsidies voor woningaanpassingen als voor hulpmiddelen, daar kunnen trapliften, platformliften en huisliften ook onder vallen.

Subsidies in Vlaanderen punt per punt:

Voor zowel een subsidie voor uw traplift, platformlift als een huislift gelden de volgende punten:

Uitgebreide informatie over voor wie dit hulpmiddel bestemd is en welke attesten en verslagen u bij uw aanvraag dient toe te voegen klikt u hier.

Aanpassingspremies voor woningen via Wonen in Vlaanderen  

Bent u ouder dan 65 jaar? Dan kunt u een traplift vergoeding of een rolstoelplateaulift vergoeding aanvragen via de Vlaamse aanpassingspremie. Deze Vlaamse aanpassingspremie bedraagt 50% van de prijs van een traplift met een maximum van 1.250 euro. De te ontvangen premie zal nooit hoger zijn dan 1.250 euro, ook in het geval dat de factuur hoger is dan 2.500 euro.

Om in aanmerking te komen voor deze Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen, dient u rekening te houden met enkele voorwaarden. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor u op een rijtje gezet, u kunt via deze link alle informatie gedetailleerd bestuderen.

Premies in Vlaanderen op gemeentelijk niveau

Wilt u meer weten over premies in Vlaanderen op gemeentelijk niveau? Via deze premiezoeker kunt u de mogelijkheden die er in uw gemeente bestaan bekijken.

Lift subsidies in Wallonië

Subsidie via de L’AVIQ

Voor het aanvragen van een traplift subsidie of voor een platformlift in Wallonië kunt u de L’Agence pour une Vie de Qualité (AViQ) contacteren en een aanpassingspremie aanvragen.

Waar moet u rekening mee houden bij de aanvraag van een premie via de AVIQ?

Wilt u precies weten, wat er allemaal vergoed kan worden, wie aanspraak op hulp van het AVIQ kan maken en welke stappen u moet ondernemen? Bekijk dan deze link.

Lift subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Voor aanpassing aan woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunt u een aanpassingspremie aanvragen via de Phare (Personne Handicapée Autonomie Recherchéé). Iedereen die is toegelaten tot de PHARE kan bijvoorbeeld hulp vragen in de vorm van een traplift subsidie.

Het bedrag van de premie bedraagt 50% van de totale kosten inclusief btw, met een maximum van 1000 euro en met een minimumbedrag van 200 euro.

De premie is bestemd voor personen met een permanente handicap wier netto belastbaar inkomen niet 30.989,77 euro voor een alleenstaande overschrijdt, of voor een koppel met één inkomen van 33.882,16 euro en met twee of meer inkomens van 38.014,17 euro. Deze bedragen worden verhoogd met 2.479,18 euro per persoon ten laste (inwonend kind).

U kunt alles gedetailleerd via deze link bekijken of via deze link.

Traplift subsidies in de provincie Waals-Brabant, de provincie Vlaams Brabant en de provincie Luxemburg

Lift subsidies in de provincie Vlaams Brabant

Ook in de provincie Vlaams Brabant kunt u een aanpassingspremie aanvragen voor de woning van iemand van minstens 65 jaar en voor mensen met een handicap. Ook voor deze aanpassingspremie gelden er voorwaarden waar de aanvraag moet aan voldoen. Wij hebben enkele voor u hieronder op een rijtje gezet:

U heeft maximaal 1 jaar nadat u de werken heeft uitgevoerd om de goedgekeurde facturen in te dienen. De provincie betaalt 50% of 75% van de kostprijs met een maximum van 2.500 euro afhankelijk van uw inkomsten en situatie.

Lift subsidies in de provincie Waals-Brabant

Ook in de provincie Waals-Brabant kunt u een aanpassingspremie aanvragen deze is gelijk aan 50% van de kosten voor het plaatsen van een traplift met een maximum van 3.000 euro. Indien werkzaamheden van een andere aard worden overwogen, kunnen verschillende prijzen worden toegekend, met een maximum van 5.000 euro. Indien het een handicap betreft die zich na uw 65ste jaar heeft voorgedaan en/of indien de AVIQ niet kan bijdragen, wordt het bedrag van de provinciale premie vastgesteld op 70% van de kosten exclusief de subsidie voor het werk of de uitrusting (inclusief btw), met een maximum van 6.000 euro.

Enkele voorwaarden van de premie:

U kunt via deze link alles gedetailleerd lezen.

Lift subsidies in de provincie Luxemburg

Ook de provincie Luxemburg geeft een premie uit aan personen die minstens 65 jaar zijn. Het bedrag is vastgesteld op 50% van de kosten van de aanpassingen (inclusief btw), met een maximum van 1.500 euro.

Ook voor de premie in de provincie Luxemburg gelden enkele voorwaarden:

U kunt via deze link alle informatie rustig bekijken, via deze link ziet u de alle voorwaarden van de premie.

Heeft u nog vragen over een traplift premie in België?

Er zijn verschillende opties waar u naar kunt kijken, afhankelijk van uw situatie en van waar u woonachtig bent. Gelukkig valt het allemaal wel mee, toch kan dit proces vaak tijdsintensief en stressvol lijken. Daarom kunt u ons gerust met uw vragen contacteren wij helpen u graag verder. U kunt ook een gratis brochure aanvragen voor meer informatie.

Vraag een gratis trapmeting aan