Traplift, Huislift of Platformlift?

Hoe weet u welke optie het beste voor u is?

Geschreven door Stannah at 11-02-2019

Wanneer de trap thuis een probleem begint te worden gaat u misschien op zoek naar een passende oplossing. Er zijn echter verschillende opties die uitkomst kunnen bieden, dus hoe weet u welke u moet kiezen?

Wij zijn er om u hiermee te helpen. Hoewel alle hierboven genoemde opties u zullen helpen om uw bewegingsvrijheid terug te krijgen, is het ene product in uw situatie beter geschikt dan het andere product. De mobiliteit van de gebruiker, de beschikbare ruimt en het budget zijn allemaal factoren waar rekening mee moet worden gehouden. In dit artikel zullen we het hebben over de belangrijkste kenmerken van elk van deze liften, evenals over alles waar u rekening mee dient te houden als u besluit om voor één van deze opties te gaan.

Trap lift

Wat is een traplift?

Traplift, Huislift of Platformlift

Een traplift is een lift die iemand al zittend via een rail die op de traptreden is gemonteerd naar boven en naar beneden brengt. Vrij eenvoudig – deze type lift doet wat de naam aangeeft – en brengt iemand comfortabel en veilig de trap op. Eén van de belangrijkste voordelen van een traplift is dat het de meest kostenefficiënte manier is om u bewegingsvrijheid in uw huis te geven. Omdat er geen bouwwerkzaamheden voor nodig zijn en ze kunnen op vrijwel elke trap geïnstalleerd worden. Trapliften zijn een goede oplossing voor iedereen die gewoon veilig de trap wil gebruiken, zonder dat er ingrijpende aanpassingen aan het huis moeten worden gedaan.

Er zijn veel verschillende trapliften beschikbaar, en hoewel ze allemaal op elkaar lijken, zijn er nogal wat verschillen tussen de trapliften:

Er zijn verschillende punten te overwegen voordat u de juiste traplift kunt kiezen. Investeer wat tijd in onderzoek en lees bijvoorbeeld klantbeoordelingen – zie wat andere mensen over een bedrijf hebben te zeggen om er zeker van te zijn dat u een bedrijf kiest die u kunt vertrouwen.

Wie kan gebruik van een traplift maken?

Vrijwel iedereen. Iemand die zichzelf rechtop in een stoel kan houden voor de duur van de rit, kan een traplift gebruiken.

Mensen die moeite hebben om hun knieën en/of heupen te buigen

U kunt zelfs gebruik van een traplift maken wanneer u moeite heeft om uw knieën en of heupen te buigen. Wij hebben verschillende soorten stoelen in ons assortiment, elk ontworpen om aan verschillende behoeften te voldoen. De Sadler is de perfecte mix tussen een gekantelde zitting en een stoel. Ideaal voor wie het moeilijk of pijnlijk vindt om in een stoel te zitten en weer op te staan. De zitting van de Sadler kantelt naar achteren en ondersteunt uw gewicht terwijl u achterover leunt, waardoor de druk van uw knieën afneemt, terwijl u de trap in een bijna staande positie gebruikt. Wanneer u de andere kant van de trap bereikt, kantelt deze weer terug, waardoor u voorzichtig uit de stoel wordt geholpen.

Mensen die moeite hebben om hun knieën en/of heupen te buigen

Rolstoelgebruikers

Om een traplift te kunnen gebruiken dient u echter wel over enige mobiliteit beschikken. Als u uzelf in de stoel kunt tillen en rechtop kunt zitten, dan is een traplift wellicht de juiste optie voor u. Maar als dat niet gaat, dan heeft u misschien meer baat bij een andere optie. Onze raadgevers kunnen u hier het beste bij adviseren. Ook wanneer een traplift niet de ideale optie is zullen zij samen met u, naar de beste optie voor u kijken. Indien u rolstoelgebonden bent en zelfstandig gebruik van uw traplift wilt kunnen maken dan dient u zowel in de rolstoel als in de traplift zelf in- en uit te kunnen stappen. Ook zult u boven- en onderaan de trap over een rolstoel moeten beschikken. Het is ook belangrijk dat u rechtop kunt blijven zitten wanneer u gebruik maakt van de traplift zodat u de gehele rit veilig in de stoel zit. Als u niet zeker weet of een traplift de juiste optie voor u is, dan kunt u onze trapliftmodellen in onze showroom bekijken en uiteraard uitproberen. Op deze manier weet u zeker welke stoel bij uw behoeftes past.

Waar kan ik een traplift laten installeren?

Een traplift wordt op de traptrede geïnstalleerd. Ze kunnen op de verreweg de meerderheid van de trappen gemonteerd worden, of deze nu lang of kort zijn, breed of smal, binnen of buiten, recht of gebogen. Trapliften worden normaliter op uw trap gemonteerd (waarvan de trap ook van gemaakt mag zijn), en niet aan uw muren. Dat betekent dat de installatie van een traplift geen bouwwerkzaamheden vereist en dat de installatie snel (minder dan een dag in beslag neemt) en schoon is.

In uitzonderlijke gevallen – zoals bij een glazen trap – kan de lift wel aan de muur worden gemonteerd.

Wanneer u een stopcontact in de buurt van uw trap heeft, kan een traplift eenvoudig worden geïnstalleerd –  deze kan zelfs geïnstalleerd worden op meerdere trappen en meerdere verdiepingen tegelijk.

traplift

Huislift

Wat is een huislift?

Wat is een huislift?

Huisliften zijn passagiersliften die ontworpen zijn om woningen toegankelijker te maken door twee verdiepingen met elkaar verbinden. Een traplift doet dit via de trap, echter een huislift wordt op een plek geïnstalleerd waar dit mogelijk is, en waar de gebruiker hem graag wil hebben. Een huislift kan een ideale oplossing zijn voor wie zijn of haar huis structureel toegankelijker wil maken. Huisliften verhogen vaak de waarde van een woning en worden vaak als een slimme investering gezien. Zeker wanneer men minder mobiel wordt.

De belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden als u overweegt om een huislift in uw huis te installeren zijn:

Wie kan gebruik van een huislift maken?

Iedereen.

Echter zijn er verschillende soorten huisliften beschikbaar, deze komen in allerlei vormen en maten voor. Daarom is het van belang dat u weet wat het is dat u nodig heeft. Waarvoor heeft u de huislift nodig?

Al deze variabelen kunnen de prijs en het type lift waarnaar u op zoek bent veranderen.

Waar kan ik een huislift laten installeren?

In tegenstelling tot een traplift, bent u bij de aanschaf van een huislift niet beperkt door waar u deze kunt plaatsen. Afhankelijk van hoe uw huis is, kunt u de huislift daar plaatsen waar u de lift nodig heeft. U zult waarschijnlijk hulp nodig hebben van een raadgever om uit te vinden wat het beste uitvoerbaar is in uw huis.

Huislift

Platformlift

Wat is een Platform lift?

Wat is een Plateau lift?

Een platformlift is een plateau of platform dat zich langs een rail beweegt die aan uw trap is bevestigd en u toegang geeft tot uw hele huis. Het plateau kan een persoon in een rolstoel, een staand persoon of een zittend persoon vervoeren. Het is de ideale oplossing voor het via de trap naar boven/ beneden brengen van zowel personen als zware ladingen.

Een platformlift kan worden gemonteerd voor één of meerdere verdiepingen.

Wie kan een platform lift gebruiken?  

Bijna iedereen kan van een platformlift gebruik maken. Zowel mensen die gebruik maken van een rolstoel, als mensen die dit niet nodig hebben. Een platformlift brengt u en/of goederen op een soepele manier op- en af de trap.  Een bijkomend, en zeer belangrijk, voordeel van een platformlift is de capaciteit om zware lading te vervoeren, wat betekent dat u een eenvoudige oplossing hebt om zware goederen op en neer te vervoeren, zonder uzelf in gevaar te brengen.

Waar kan ik een platformlift laten installeren?

De rail van de platformlift wordt bevestigd op de traptreden, of aan de muur. Er zijn platformliften beschikbaar voor allerlei soorten trappen. Voor zowel rechte als gebogen trappen, en voor zowel trappen die binnen staan als voor trappen die in de buitenlucht staan.  Omdat de platformlift uitgeklapt wat meer ruimte in beslag neemt, is zo’n lift niet geschikt voor smalle trappen. Als de lift niet in gebruik is, klapt de platformlift netjes op, waardoor er voldoende ruimte op de treden overblijft voor iedereen die de trap lopend wil gebruiken.

Alles wat u nodig heeft is een stopcontact dichtbij de trap.

Voordelen en nadelen van een Platformlift

Klein overzicht – Traplift t.o.v. Huislift t.o.v. Platformlift

Klein overzicht – Traplift t.o.v. Huislift t.o.v. Platformlift

Hoe kan Stannah u helpen om een keuze te maken?

Hoe kan Stannah u helpen om een keuze te maken?

Wij zijn er om uw leven gemakkelijker te maken. Wij begrijpen dat het hebben van meerdere keuzes een voordeel is, echter kunnen we begrijpen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer u graag meer informatie wilt hebben over uw persoonlijke situatie dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Onze vriendelijke telefonische raadgevers kunnen u al wat op weg helpen, echter zijn onze raadgevers hier de juiste personen voor. Een van onze ervaren raadgevers komt bij u langs – uiteraard compleet vrijblijvend – en stelt samen met u vast wat de beste optie voor u én voor uw woning is. En voelt u zicht vooral niet onder druk om direct een antwoord te geven, u heeft de tijd het is immers niet elke dag dat u een lift koopt! U kunt hier contact met ons opnemen.

Vraag een brochure aan

Lees ook: