Zijn trapliften veilig en waar moet u op letten? - Stannah

Zijn trapliften veilig en waar moet u op letten?

Welke veiligheidsvoorzieningen moet uw traplift hebben en waarom? Wij hebben alles wat u moet weten over uw traplift en veiligheid voor u verzameld.

Geschreven door Stannah

Zijn trapliften veilig?

Ja. Trapliften zijn niet alleen veilig, ze zorgen er ook voor dat u zelfstandig blijft door het potentiële gevaar dat een trap kan zijn, te verwijderen. Trapliften zijn ontworpen zodat mensen met een beperkte mobiliteit zelfstandig de trap kunnen blijven gebruiken. Zo  voorkomt u dat u moet verhuizen door iets onbenulligs als een trap.

Misschien bent u zelf op zoek naar een manier om zelfstandig thuis te blijven wonen, als senior of als iemand met een verminderde mobiliteit.

Volgens cijfers van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen valt er wereldwijd elke seconde een 65-plusser, worden er elke 11 seconden een 65-plusser opgenomen op spoed na een val, en overlijdt elke 19 minuten een 65-plusser ten gevolge van een val. Zo zien we maar weer dat een val na de 65 bijna nooit ‘alleen maar een val’ is.

Een val resulteert vaak in ernstige aandoeningen, verlies van mobiliteit en trauma om maar een paar van de gevolgen op te noemen. Wij hebben een uitgebreide valpreventiegids geschreven, waarin u handige tips kunt lezen over valpreventie in en rond uw woning.

Het is algemeen bekend dat ongelukken vaak in of rond het huis gebeuren, maar wist u dat de meeste ongelukken bij senioren op de trap en in de badkamer voorkomen? Door uw huis voor te bereiden op de oude dag kunt u veel ongemak en leed voorkomen. Bijvoorbeeld door een inloopdouche te installeren in plaats van een gladde badkuip, of door een traplift te installeren.

Veiligheidsvoorzieningen waar u op moeten letten bij het kopen van een traplift

Een goede kwaliteit traplift komt standaard al met verschillende veiligheidsvoorzieningen. Een traplift heeft immers als hoofddoel om u op een veilige en zelfstandige manier in uw eigen huis te laten wonen.

Belangrijke traplift veiligheidskenmerken, optioneel en standaard.

 • Veiligheidssensoren: deze zitten onder de voetenplank en aan de zijkanten van het gemotoriseerde gedeelte van de traplift. Deze sensoren zorgen ervoor dat de traplift bij een blokkade op de trap tot een directe maar zachte stop komt.
 • Type veiligheidsgordels: de standaard gordel is vaak een eenvoudige gesp die in het midden sluit (zoals op een rugzak). Stannah biedt verschillende andere opties zoals; een intrekbare veiligheidsgordel die onderaan de armleuning gemonteerd en gemakkelijk is te gebruiken, ook voor mensen met artritis. De stop-gordel die ervoor zorgt dat de traplift alleen werkt wanneer de gordel vast is gemaakt, of de drie- en de vijfpuntsgordel die extra houvast geven over de schouders en tussen de benen.
 • In het geval van een stroompanne: ook bij stroompanne kunt u uw traplift gewoon door blijven gebruiken. Trapliften werken op netvoeding én op batterijen. De batterijen worden voortdurend opgeladen zodat deze het bij stroomuitval kunnen overnemen van de netvoeding. Op deze manier kunt u uw traplift veilig gebruiken totdat de stroom weer terugkomt.
 • Inschuifbare rail: is een optionele functie voor trappen met beperkt ruimte onder aan de trap. De rail schuift automatisch in- en uit naarmate de traplift de trap op- en af gaat. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een deur of een overloop en is er geen potentieel struikelgevaar of blokkade.
 • Inklapbare voetenplank: een traplift heeft bijna altijd een handmatig inklapbare voetenplank. Stannah biedt optioneel ook een automatische voetenplank aan. Vooral belangrijk bovenaan de trap, zodat u niet hoeft te bukken om deze in te klappen.
 • Sleutelslot: u kunt uw traplift  vergrendelen om onbevoegd gebruik te voorkomen. Dit is vooral fijn als uw traplift in een gemeenschappelijke ruimte is geïnstalleerd, zoals het trappenhuis van een flatgebouw. Als dit geen punt is dan kunt u de sleutel gewoon in het slot laten zitten.
 • Verstelbare zitting en armleuningen: kunnen bepalen hoe veilig u zich voelt bij het gebruiken van uw traplift. Voor sommige modellen biedt Stannah verschillende zitbreedtes waaruit u kunt kiezen, of een licht naar achteren hellende stoel of zit-/sta-modellen als u problemen met uw rug of knieën hebt. Bredere armleuningen kunnen ook extra ruimte bieden en meer houvast geven bij het opstaan.
 • Bedieningsmogelijkheden: de bediening moet gebruiksvriendelijk zijn en rekening houden met aandoeningen zoals artrotische vingers. U moet uw traplift gemakkelijk zelf kunnen bedienen. Naast de standaard ‘hendel’ bediening biedt Stannah ook een ergonomisch ontworpen ‘inham’ type handbediening en kan met elk gedeelte van de hand worden bediend.

Veilig met uw traplift bovenaan de trap

Iemand die last heeft van een verminderde mobiliteit of problemen met verlies van evenwicht heeft een kwetsbare positie bovenaan de trap. Als u boven aan de trap uw balans verliest, kunt u in een benarde situatie terechtkomen.

Wanneer u uw traplift gebruikt zal deze na een rit de trap op, hoogstwaarschijnlijk in een zijwaartse positie komen te staan. Om veilig uit de stoel te stappen, kunt u de voetenplank en de armleuningen gebruiken als steunpilaren, maar u moet nog steeds zelf de draai maken om veilig op de overloop te komen.

Een veiligheidselement die deze handeling volledig overbodig maakt, is dat uw traplift kan draaien, zodat u in de richting van de overloop kunt uitstappen. Alle Stannah trapliften zijn standaard voorzien van een handmatige draaifunctie. Als het handmatig draaien van de stoel moeilijk is vanwege een beperkte mobiliteit, biedt Stannah ook een automatische draaibare optie.

In het geval dat u voor een automatische draai optie kiest, dan kunt u aan de hand van de bediening op de armleuning de richting van de stoel bedienen.

Of u kiest voor de automatische – of voor de handmatige optie is afhankelijk van uw behoeften. Het belangrijkste aspect is dat u de traplift in een veilige positie kunt draaien, zodat u boven aan de trap geen gevaar loopt en veilig en gemakkelijk de overgang van stoel naar overloop kunt maken.

Veilig met uw traplift onderaan de trap

Onderaan de trap is er minder valgevaar, maar er zijn nog wel een paar factoren waar aandacht aan moet worden gegeven.

Bij het installeren van een traplift zal de raadgever tijdens de trapmeting onder meer controleren waar u uw traplift kunt ‘parkeren’. Soms is daar ‘om de hoek’ plek voor, in dat geval buigt de rail onderaan de trap de hoek om zodat de traplift niet voor de trap blijft staan.

Soms is dat echter geen optie, en in dat geval kan de traplift netjes ingeklapt langs de muur blijven staan. Hierdoor kan het laatste deel van de rail op de overloop uitsteken, wat een potentieel struikelgevaar kan opleveren. Om ongelukken te voorkomen is een opklapbare rail de ideale oplossing, omdat het laatste deel van de rail dan weer omhoog wordt ingetrokken en zo blijft de overloop volledig vrij.

Als u onderaan de trap een deur hebt, kan de rail van uw traplift de toegang blokkeren. Ook in dit geval is een opklapbare rail ideaal, zodat de deur vrij kan worden gebruikt en nauwe toegangen en blokkades worden vermeden.

Zijn trapliften veilig voor mensen met dementie?

Een traplift is veilig als de gebruiker deze zelfstandig kan gebruiken. U moet veilig plaats kunnen nemen en ook af kunnen stappen. Het is ontzettend belangrijk dat de gebruiker begrijpt hoe de traplift moet worden bedient en de traplift ook zelf zonder hulp kan gebruiken.

Of iemand met dementie een traplift kan gebruiken hangt af het stadium van de ziekte, en of de gebruiker een begeleider heeft die ervoor kan zorgen dat de gebruiker veilig de trap op en af reist. Echter voor iemand met dementie is de trap op- en aflopen mogelijk nog gevaarlijker zonder traplift. Het is van belang dat de gebruiker onder toezicht staat. De ‘stop-gordel’ of de  5-punts veiligheidsgordel kunnen in dit geval ook helpen om ervoor te zorgen dat de gebruiker veilig in zijn of haar stoel blijft zitten.

Jongeren met beperkte mobiliteit

 Een traplift is net zo veilig voor jongeren als voor senioren. De gouden regel blijft: u moet de traplift zelfstandig en of onder toezicht kunnen gebruiken.

Trapliften zijn zeker niet alleen voor senioren, ook mensen onder de 65 of zelfs kinderen kunnen enorm veel baat hebben bij een traplift. Iedereen met een mobiliteitsbeperking voor wie de trap een gevaar is, heeft een oplossing nodig om de trap te kunnen blijven gebruiken.

Veiligheidstips bij het gebruiken van een traplift

Uw traplift heeft maar één taak: u in staat stellen om uw trap op een veilige en comfortabele manier te kunnen gebruiken. Zodra u op de stoel zit, zijn er geen speciale tips voor extra veiligheid. Met een goede traplift is gewoon gaan zitten voldoende om u de trap op en af te krijgen. Toch zijn er een paar tips die kunnen helpen om uw traplift tiptop in orde te houden en uzelf ook.

 1. Gebruik uw traplift nooit met meer dan één persoon tegelijkertijd. Een traplift is gemaakt om één persoon tegelijkertijd te vervoeren. Uw traplift heeft een maximumgewicht en is simpelweg niet gemaakt om meer dan één ‘passagier’ tegelijkertijd te vervoeren.
 2. Stel al uw vragen tijdens de installatie. Bij Stannah gaan de techniekers pas weg als u zich helemaal op uw gemak voelt met uw nieuwe huisgenoot. Stel daarom al uw vragen over het gebruik van uw traplift wanneer de techniekers er zijn, zij helpen u graag.
 3. Gebruik de veiligheidsgordel voor extra veiligheid. Een Stannah traplift is ook zonder veiligheidsgordel veilig te gebruiken. Echter, en vooral als u een lange trap heeft, kan het gebruik van een veiligheidsgordel u een veiliger gevoel geven. Als u voor een bepaald type veiligheidsgordel hebt gekozen (bijvoorbeeld 5-punts), moet u die natuurlijk altijd gebruiken.
 4. Laat geen voorwerpen op de trap rondslingeren. De veiligheidssensoren van uw traplift zullen de blokkade oppikken en meteen stoppen. Het voorwerp zal echter moeten worden verwijderd en u zult van de traplift moeten stappen of om hulp moeten vragen. Het is fijner als u dat kunt vermijden.
 5. Denk aan routineonderhoud. Vraag ons wat er in de standaardgarantie is inbegrepen. Meestal is een jaarlijkse routine-onderhoudscontrole inbegrepen, trapliften hebben niet veel onderhoud nodig. Alleen een jaarlijkse controle om te zien of alles in orde is, is vaak genoeg en houdt uw traplift in goede conditie.
 6. Laat uw traplift wanneer niet in gebruik altijd op het oplaadpunt staan. Dit is gewoon een kwestie van uw traplift na gebruik op de juiste plek ‘parkeren’ in plaats van deze op een willekeurige plek op de trap te laten staan. Zo zijn de batterijen altijd opgeladen, mocht u ze nodig hebben bijvoorbeeld, tijdens een stroompanne.

 Is een traplift een goed idee?   

Ja, als u kampt met verminderde mobiliteit maar wel veilig gebruik van uw trap wilt blijven maken, zodat u zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen.

Mocht u vragen hebben over de veiligheid van een traplift of over iets anders met betrekking tot onze producten, neemt u dan vooral contact met ons op. Wij zijn er om u te helpen door vrijblijvend informatie te verstrekken, zodat u de beste keuze kunt maken voor u en voor uw huis.

Verwante artikelen

Bronnen:

Expertisecentrum Val-en fractuurpreventie Vlaanderen

Verwante artikelen