Traplift vergoeding: bekijk waar u recht op heeft | Stannah

Traplift subsidies en subsidies voor platformliften en huisliften

Alles wat u moet weten over het aanvragen van een traplift subsidie

Weet u of u recht heeft op een traplift subsidie of voor een ander hulpmiddel zoals een platformlift of huislift? Misschien wel. Dit proces is vaak tijdsintensief en vrij stressvol. Daarom hebben wij alle relevante informatie voor u verzameld, zodat u deze op uw gemak kunt bekijken. Heeft u vragen over de aankoop van een traplift of over de prijs van een traplift? Onze ervaren raadgevers helpen u graag, zij weten er immers het fijne van.

Let op! Voor de meeste subsidies geldt dat u een dossiernummer dient aan te vragen vóórdat u 65 jaar bent. Zodra u dat dossiernummer heeft, kunt u ook een subsidie aanvragen ná uw 65ste.

Inhoudsopgave:
Lift subsidies in Vlaanderen
Lift subsidies in Wallonië
Lift subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Lift subsidies in de provincie Vlaams-Brabant

Bij de aankoop van een traplift heeft men vaak vragen, wat is de prijs van een traplift? Kan ik een traplift huren, of is een traplift kopen beter? Is het ook mogelijk om een tweedehands traplift te krijgen? Waar vaak de meeste verwarring over ontstaat is informatie over een traplift subsidie. Daarom hebben wij dit artikel geschreven om de informatie wat te verhelderen.


Lift subsidies in Vlaanderen

Aanpassingspremies voor woningen via de VAPH

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is waar personen met een handicap in Vlaanderen een beroep kunnen doen op een traplift subsidie of voor een ander hulpmiddel. De Vlaamse overheid geeft zowel subsidies voor woningaanpassingen als voor hulpmiddelen, daar kunnen trapliften, platformliften en huisliften ook onder vallen.

Subsidies in Vlaanderen punt per punt:

Voor zowel een subsidie voor uw traplift, platformlift als een huislift gelden de volgende punten:

  • Het refertebedrag voor een traplift subsidie bedraagt maximaal: 8.399,71 euro.
  • Het refertebedrag voor een platformlift bedraagt maximaal: 13.000 euro.
  • Het refertebedrag voor een huislift bedraagt maximaal: 25.000 euro.
  • Het VAPH helpt ook met het jaarlijkse onderhoud met een bedrag van 188,38 euro.
  • Het VAPH kan ook tussenkomen bij eventuele reparaties.
  • De herstellingskosten bedragen 20% van het referetebedrag.
  • De refertetermijn voor een traplift en een platformlift bedraagt 12 jaar, voor een huislift is dit 20 jaar.

Uitgebreide informatie over voor wie dit hulpmiddel bestemd is en welke attesten en verslagen u bij uw aanvraag dient toe te voegen klikt u hier.

Aanpassingspremies voor woningen via Wonen in Vlaanderen

Bent u ouder dan 65 jaar? Dan kunt u een traplift vergoeding of een rolstoelplateaulift vergoeding aanvragen via de Vlaamse aanpassingspremie. Deze Vlaamse aanpassingspremie bedraagt 50% van de prijs van een traplift met een maximum van 1.250 euro. De te ontvangen premie zal nooit hoger zijn dan 1.250 euro, ook in het geval dat de factuur hoger is dan 2.500 euro.

Om in aanmerking te komen voor deze Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen, dient u rekening te houden met enkele voorwaarden. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor u op een rijtje gezet, u kunt via deze link alle informatie gedetailleerd bestuderen.

  • U dient eerst de werken uit te voeren en daarna kunt u pas het aanvraagformulier versturen. Denkt u eraan om alle goedgekeurde facturen, offertes en plannen mee te sturen, de facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn.
  • U heeft een belastbaar inkomen van 550 euro voor een alleenstaande of een gezamenlijk belastbaar inkomen van 44.160 euro, te verhogen met 3540 euro per bijkomende persoon ten laste. (inwonende minderjarige kinderen of inwonende personen met een ernstige handicap vallen onder de categorie: personen ten laste)
  • De totale kosten van uw aanpassingswerken moet op ten minste €1200 inclusief btw uitkomen.
  • De aanvrager mag op het moment van de aanvraagdatum geen andere woning in volledige eigendom hebben.
  • De woning in kwestie dient in het Vlaamse Gewest te liggen.
  • U kunt maximaal 2 keer per 10 jaar een aanpassingspremie aanvragen, ook wanneer u een premie voor een ander hulpmiddel in minder dan 10 jaar heeft aangevraagd kunt u geen nieuwe aanvragen.
  • U zal binnen 3 maanden een beslissing per post ontvangen. Gebeurt dit niet, dan heeft u één maand de tijd om beroep aan te tekenen.
  • De persoon die de subsidie aanvraagt hoeft niet per sé boven de 65 te zijn, deze kan ook worden aangevraagd door iemand anders die minstens 65 jaar is.

Wilt u meer weten over premies in Vlaanderen op gemeentelijk niveau? Via deze premiezoeker kunt u de mogelijkheden die er in uw gemeente bestaan bekijken.


Lift subsidies in Wallonië

Subsidie via de L’AVIQ

Voor het aanvragen van een traplift subsidie of voor een platformlift in Wallonië kunt u de L’Agence pour une Vie de Qualité (AViQ) contacteren en een aanpassingspremie aanvragen.

Waar moet u rekening mee houden bij de aanvraag van een premie via de AVIQ?
  • U dient elk verzoek vóór de aankoop van een traplift of een ander hulpmiddel bij het AVIQ in te dienen.
  • AVIQ kan helpen met een subsidie voor uw traplift of platformlift.
  • U zult altijd ook zelf een bijdrage moeten leveren, wanneer de aanvrager een BIM-status heeft bedraagt dit 2% van de gemaakte kosten, voor wie deze status niet heeft bedraagt de eigen bijdrage 10%.
  • Het refertebedrag voor een traplift bedraagt maximaal: 4.958 euro (exc. btw) voor een recht trap en 7.000 euro voor een trap met bochten.
  • Het refertebedrag voor een platformlift bedraagt maximaal: 14.000 euro (exc. btw) voor een rechte trap en 7.000 euro voor een trap met bochten.
  • Onderhoud: 3% van de kosten.
  • Reparatie: 30% van de kosten.

Wilt u precies weten, wat er allemaal vergoed kan worden, wie aanspraak op hulp van het AVIQ kan maken en welke stappen u moet ondernemen? Bekijk dan deze link.


Lift subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Voor aanpassing aan woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunt u een aanpassingspremie aanvragen via de Phare (Personne Handicapée Autonomie Recherchéé). Iedereen die is toegelaten tot de PHARE kan bijvoorbeeld hulp vragen in de vorm van een traplift subsidie.

Het bedrag van de premie bedraagt 50% van de totale kosten inclusief btw, met een maximum van 1000 euro en met een minimumbedrag van 200 euro.

De premie is bestemd voor personen met een permanente handicap wier netto belastbaar inkomen niet 30.989,77 euro voor een alleenstaande overschrijdt, of voor een koppel met één inkomen van 33.882,16 euro en met twee of meer inkomens van 38.014,17 euro. Deze bedragen worden verhoogd met 2.479,18 euro per persoon ten laste (inwonend kind).

U kunt alles gedetailleerd via deze link bekijken of via deze link.


Traplift subsidies in de provincie Vlaams Brabant en de provincie Luxemburg

Lift subsidies in de provincie Vlaams Brabant

Ook in de provincie Vlaams Brabant kunt u een aanpassingspremie aanvragen voor de woning van iemand van minstens 65 jaar en voor mensen met een handicap. Ook voor deze aanpassingspremie gelden er voorwaarden waar de aanvraag moet aan voldoen. Wij hebben enkele voor u hieronder op een rijtje gezet:

  • De woning moet in Vlaams Brabant gelegen zijn.
  • De aanvrager moet minstens 65 jaar zijn, of een erkende handicap hebben.
  • De aanvrager moet eigenaar of huurder zijn van de te aanpassen woning.

U heeft maximaal 1 jaar nadat u de werken heeft uitgevoerd om de goedgekeurde facturen in te dienen. De provincie betaalt 50% of 75% van de kostprijs met een maximum van 2.500 euro afhankelijk van uw inkomsten en situatie.


Heeft u nog vragen over een traplift premie in België?

Er zijn verschillende opties waar u naar kunt kijken, afhankelijk van uw situatie en van waar u woonachtig bent. Gelukkig valt het allemaal wel mee, toch kan dit proces vaak tijdsintensief en stressvol lijken. Daarom kunt u ons gerust met uw vragen contacteren wij helpen u graag verder. U kunt ook een gratis brochure aanvragen voor meer informati

Vraag een gratis trapmeting aan