080026082

Bel gratis

 

Een traplift via de WMO stap voor stap bekeken

Alles wat u moet weten over het aanvragen van een traplift via de gemeente (WMO & PGB)

Niet iedereen weet dat de gemeente in sommige gevallen kan helpen bij de aanschaf van een traplift. Dit proces is vaak tijdsintensief en vrij stressvol. Daarom hebben wij alle relevante informatie voor u verzameld, zodat u deze op uw gemak kunt bekijken.

Let op! U moet wel in gedachten houden dat u in aanmerking dient te komen voor dit soort vergoedingen. Zeker niet iedereen komt in aanmerking! Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat in alle gevallen om de vier weken een eigen bijdrage dient te worden betaald.

Als u meer informatie omtrent uw persoonlijke situatie wenst, neem dan contact op met uw gemeente. Wij hebben echter alle basisinformatie voor u op een rij gezet. Via deze website (klik op de link) kunt u per gemeente bekijken wat u nodig heeft voor een WMO-aanvraag.


Traplift via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)

Wat is de WMO precies?

WMO staat voor: Wet maatschappelijke ondersteuning. De wet is in het leven geroepen zodat mensen die hulp nodig hebben zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, en actief in de samenleving mee kunnen doen. Wanneer iemand dat niet meer zelf kan, is in Nederland de gemeente hiervoor verantwoordelijk. De gemeente kan op verschillende manieren oplossingen bieden, waaronder de verstrekking van hulpmiddelen zoals een traplift.

Waar moet ik zijn bij mijn gemeente om hier meer informatie over te krijgen?  Bij het WMO-loket.

Hoe weet u of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO?

Dit is per persoon anders, uw gemeente kijkt naar de volgende punten:

 • Wat kunt u nog zelf?
 • Wat is er mogelijk om de beperkingen te compenseren?
 • Wat is uw inkomen?
 • Had u dit kunnen voorkomen/ anders op kunnen lossen?

Er wordt dus naar het hele plaatje gekeken, naar uw situatie in zijn algemeenheid.

Wat zijn de stappen om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de WMO?

Als u meer informatie omtrent uw persoonlijke situatie wenst, neem dan contact op met uw gemeente. De standaard aanvraagprocedure ziet er als volgt uit:

 • De Doktersverklaring: het moet medisch worden vastgesteld dat traplopen niet langer verantwoord of mogelijk is.
 • Neem contact op met het WMO-loket van uw gemeente
 • Vul uw aanvraag in: het gaat hier om uw medische en financiële situatie
 • Wacht op een reactie: dit kan ongeveer 6 weken duren
 • Indien goedgekeurd dan heeft u een gesprek met een Wmo-consulent: tijdens dit “keukentafelgesprek” worden uw woning en persoonlijke situatie beoordeeld.
 • Binnen 6 weken ontvangt u de beoordeling of u in aanmerking komt.

U komt in aanmerking voor een vergoeding via de WMO, wat nu?

De gemeente kan hier op drie manieren invulling aan geven:

 • In natura (u moet het doen met de traplift die u krijgt toegewezen)
 • Via een Persoonsgebonden budget (PGD) (u krijgt een bepaald bedrag te besteden)
 • Verhuis advies (Om ergens anders zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen)

Soms beschikt uw gemeente zelf over een aantal trapliften, en kunnen zij een (al dan niet gebruikt) exemplaar bij u thuis laten installeren. Op deze manier ontvangt u de traplift in natura. Het voordeel van een traplift via de WMO-regeling? U hoeft weinig keuzes te maken; uw gemeente neemt de praktische kant grotendeels voor haar rekening.

Dat is echter tegelijkertijd ook in uw nadeel. Vaak krijgt u een basismodel dat niet is aangepast aan uw woning of aan uw persoonlijke situatie. Bovendien betaalt u een jaarlijkse eigen bijdrage. En die kan flink oplopen. Doordat de eigen bijdrage jarenlang om de vier weken (13 keer per jaar) wordt afgeschreven is het in veel gevallen voordeliger om een traplift privé aan te schaffen. Daarnaast kunt u dan zelf de trapliftoplossing bepalen en de traplift aan uw behoeften aanpassen.

Let op! Bereken altijd of u financieel wel beter af bent met een traplift via uw gemeente. En of de eventuele winst opweegt tegen de beperkingen van een standaard traplift. Hoe u de vergelijking maakt? Eenvoudig: vraag een vrijblijvende offerte voor een Stannah traplift aan. Zo legt u zowel de prijzen als de eigenschappen van verschillende trapliften naast elkaar.

Traplift kosten via de WMO

Een traplift via de Wmo is dus niet gratis en voor niets. Zoals aangegeven betaalt u altijd een eigen bijdrage*. Deze is inkomensafhankelijk. Dat is dus per persoon verschillend en afhankelijk van uw vermogen en inkomen. Wanneer u bijvoorbeeld een eigen huis heeft, kan het voorkomen dat uw eigen bijdrage zó hoog is dat u beter zelf een (gereviseerde) traplift kunt kopen. In dat geval kunt u de traplift precies zoals u dat wenst bij u thuis laten instaleren en is deze ook echt van u.

Een traplift via de WMO blijft, in veel gevallen, altijd van de gemeente. Dit is niet het geval bij alle gemeentes, maar vaak krijgt u de traplift slechts in bruikleen. Mocht er iets met u gebeuren, wordt de traplift dus weggehaald zodat uw partner bijvoorbeeld hier geen gebruik meer van kan maken.

Er zijn verschillende situaties mogelijk wanneer het aankomt op de kosten van de eigen bijdrage. Dat is per persoon afhankelijk, u kunt deze opties het beste zelf met uw gemeente bekijken.

*In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer u in de schuldsanering zit, zijn hier uitzonderingen voor. Neem contact op met uw gemeente om uw persoonlijke situatie te bekijken.

Hoe bereken ik mijn eigen bijdrage?

Dat kunt u eenvoudig via de CAK-website doen, klik op de blauwe link om direct naar de rekenhulp te gaan. Zo krijgt u een indicatie van wat u kunt verwachten.

U moet hiervoor het volgende bij de hand hebben:

 • Verzamelinkomen
 • Vermogen
 • Leeftijd

Traplift via persoonsgebonden budget (PGB)

Gemeenten verstrekken ook een persoonsgebonden budget (PGB) via de WMO aan inwoners die zware, langdurige zorg nodig hebben. Dit PGB, een bepaald bedrag van de gemeente, geeft u de vrijheid om zelf uw zorg ‘in te kopen’, en dus om zelf te bepalen welke traplift het best bij uw situatie past.

In het geval van een pgb moet u wel kunnen aantonen waarom zorg in natura voor uw situatie geen passende oplossing is.

Hoeveel u gesubsidieerd krijgt is afhankelijk van zaken zoals:

 • Inkomen
 • Spaargeld
 • Leefsituatie

Sommige gemeentes laten aan u de keuze of u voor een pgb kiest of toch liever voor een vergoeding in natura gaat. Onthoud wel dat geen van deze keuzes “gratis” is en dat u op de een of andere manier altijd* kosten heeft.

Let op! Ook voor deze optie geldt dat u op een maandelijkse eigen bijdrage moet rekenen. Dit wordt wel naar rato van uw inkomen berekend. Informeer goed naar de voorwaarden en hoe de vork precies in de steel zit.

Hoe gaat mijn gemeente met de WMO-aanvraag om?

U kunt via onderstaande website per gemeente bekijken wat u nodig heeft voor de WMO-aanvraag. Het proces is per gemeente ongeveer hetzelfde, de manier waarop er invulling wordt gegeven kan wel van elkaar verschillen:

Vragen over betalingsregelingen via Stannah

Krijgt u al ondersteuning via de Wmo, heeft u een PGB, of heeft u nog geen hulp aangevraagd? Stel al uw vragen aan een van onze raadgevers tijdens een – vrijblijvend – bezoek aan huis. Wij hebben jarenlange ervaring met de overheidsmaatregelen rondom trapliften. We zoeken graag samen met u naar de meest voordelige oplossing.

Het is sowieso altijd een goed idee om met onze raadgevers te praten. Wij kunnen u ook helpen met een betalingsregeling. Zo bespaart u uzelf heel wat tijd en moeite en hoeft u ook niet bang te zijn voor onaangename “verrassingen” van de gemeente. Wij kunnen samen met u naar de beste oplossing zoeken, waarbij uw behoeftes centraal staan.

Vraag een vrijblijvende prijsopgave aan